dilluns, 16 de juliol de 2018

Les biblioteques recomanen...'La increïble història d'una dictadura oblidada' és la història d'un home que es va imposar a tot un país, mentre el món sencer mirava cap a una altra banda.
Qui és aquest Frank? Quan era petit li deien "cerillita". Tot i que no era especialment brillant, va anar a l'Àfrica i va tornar convertit en general.
'Frank' explica la vida de Francisco Franco, des del seu naixement fins a la seva mort, i és una espècie de sàtira que pretén explicar als més petits un tema delicat i dur, però que convé no oblidar.

A nosaltres ens toca recordar el passat, per mirar cap al futur. Un àlbum per a tots els públics que recorda l'exili i la repressió i, sobretot, qüestiona la successió i les continuïtats de la dictadura.


Ximo Abadia aconsegueix quedar-se amb aquesta naturalesa del personatge en un llibre amb molt poc text en què la imatge construeix una idea sobre el dictador. Això ho aconsegueix suggerint pàgina a pàgina el símbol com a un mitjà per definir un discurs basat en el purament visual.


Per a això també s'ajuda del conte infantil il·lustrat com un format que li permet comptar sense haver d'explicar de cap manera detallada.


Tot de forma molt mesurar: els quadrats, omnipresents, per idealitzar la mentalitat totalitària, representar al protagonista com un nen amb una gorra militar que sempre li va gran, un ús dels colors que busca accentuar els contrastos dins de la pàgina i mostrar la part pel tot a partir de la icona (bombes, soldats, personatges anònims a l'ombra, etc.)


Frank és  un conte per a infants. Però val tant per a infant com per a grans,  la idea és apropar la història recent d'una manera entenedora, posant el lector en la tessitura d'entendre aquesta obra com ell vulgui.


Transforma a un dictador en un nen amb una rebequeria eterna, però no exempt de certa voluntat de denúncia, que tanca en les últimes pàgines:
"I 40 anys després se segueix escoltant una paraula enterrada. Llibertat".


Resumint, l'obra de Ximo Abadia és espectacular, sincera i precisa .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada