dijous, 12 d’abril de 2018

Autors del mes


Manuel de Pedrolo
Aquest mes d’abril et convidem a donar-te una volta per les nostres exposicions dels cicles de novel·la i novel·la juvenil.

Comencem per la tria d’obres de Manuel de Pedrolo quan fa 100 anys del seu naixement.

Pedrolo va néixer a la petita localitat catalana d’Arañó i va passar la seva infantessa i adolescència a Tàrrega. Durant la Guerra Civil es va afiliar a la CNT i va fer de mestre a la població de Fígols.

El seu primer llibre ‘Ésser en el món’ va ser un poemari publicat el 1949. En 1953 va publicar la seva primera novel·la ‘Es vessa una sang fàcil’ i un any després va rebre el premi Joanot Martorell. Més tard també va rebre el Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions per ‘Crèdits humans’ i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

La seva obra va ser censurada durant dècades per motius polítics, religiosos, morals o sexuals, entre d’altres.

Isabel Clara-Simó
Pel que fa a novel·la juvenil, l’autora seleccionada aquest més és Isabel Clara-Simó, escriptora, periodista i política valenciana. Se la considera una de les autores modernes més importants de la literatura catalana. Ha estat guardonada en múltiples ocasions. Entre altres distincions, el 1993 va rebre el Premi Sant Jordi de novel·la per ‘La salvatge’; el 1999 li va ser concedida la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria literària, i el 2001 li van atorgar el Premi Andròmina de narrativa per Hum... Rita!: l'home que ensumava dones’ i el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians en assaig per ‘En legítima defensa’.

La tardor del 2016 va esdevenir la nova degana de la Institució de les Lletres catalanes, en substitució de Francesc Parcerisas.
Aquest són els llibres d’aquests autors que tenim a les biblioteques de Montcada i Reixac:


 

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada