dijous, 15 de març de 2018

Tertúlia literària sobre el llibre 'Argelagues'Foto. Laura Grau (La Veu)


Aquesta setmana, en el marc de la celebració del dia de la Dona, la biblioteca Elisenda va acollir una tertúlia literària sobre el llibre 'Argelagues' de l'escriptora Gemma Ruiz.


A continuació, us deixem l'article que han escrit al diari local La Veu sobre l'acte.


L’argelaga és un arbust que creix als llocs secs que s’assembla a la ginesta, però que té moltes punxes. La periodista Gemma Ruiz utilitza el nom d’aquesta planta per fer un símil amb la duresa de les dones que retrata a la seva novel·la ‘Argelagues’ (Grup 62), on explica la vida de dues àvies seves i una besàvia, que van passar de la vida de pagès, a Castellterçol, a les fàbriques tèxtils de Sabadell. “Aquestes dones van treballar en condicions molt dures per tirar endavant la família i sense elles no hagués estat possible que les seves filles i nétes poguessin arribar a la universitat”, va remarcar Alícia Gili, responsable del Club de Lectura de la Biblioteca Elisenda durant la tertúlia sobre el llibre que es va fer el 13 de març.


La trobada, inclosa al programa del 8M, va comptar amb la presència de la historiadora Àngels Casanovas, directora del projecte ‘Les veus del tèxtil’, basat en la recollida de testimonis orals de persones que han treballat o treballen encara al sector tèxtil de Sabadell. Seguint el rerefons històric de la novel·la de Ruiz, Casanoves va aprofundir en alguns aspectes del treball femení a les fàbriques, des dels utensilis que feien servir per tractar la llana, fins a l’evolució de les condicions laborals. “Al llarg del segle XX, els sous van anar creixent lentament, però les dones –que eren majoria a les fàbriques–, sempre cobraven menys que els homes”, va assenyalar Casanoves, qui va destacar que el govern republicà va eliminar l’autoritat marital per poder treballar, mesura que les autoritats franquistes van tornar a instaurar. L’acte va cloure amb el testimoni de Núria Mas, que va passar la seva infància a Castellterçol, als mateixos escenaris en que transcorre part de la novel·la.
Article a La veu: Argelagues visibilitza el paper de les dones al camp i a la indústria

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada