dilluns, 26 de març de 2018

Les biblioteques recomanenWalden, de Henry David Thoreau

Qualsevol biblioteca pot considerar-se enriquida si al seu fons figura aquest títol. Es tracta de l’obra més important i coneguda d’en Henry David Thoreau (1817-1842). Aquest autor nord-americà va ser agrimensor, filòsof, naturalista, fabricant de llapis... També va exercir una intensa tasca d’activisme en diversos fronts del seu entorn social i polític. Precisament és recordat com un exemple de lluita pels drets civils de l’individu en oposició a l’estat. A més, se’l considera un dels pares fundadors de la literatura als Estats Units. En la seva joventut, als 28 anys, Thoreau es va construir una petita cabana al costat del llac Walden, a l’estat de Massachusetts. Instal·lat en allà, la seva intenció era la d’experimentar per sí mateix la vida d’un ésser viu integrat a la Natura, de manera autosuficient. Imbuït de l’esperit pagà del món grecollatí, les lectures d’Homer, Virgili i Goethe el van influir notablement, però el que va ser determinant en la seva trajectòria no se’n deriva dels llibres, sinó de la natura verge. Així doncs, el que va viure a la cabana, conformaria per sempre més la seva visió del món. Va ser llavors que començaria a escriure aquest llibre, titulat així mateix: Walden.

Es tracta ni més ni menys que del relat d’aquesta experiència vital, que duraria un parell d’anys. Aquesta obra, que es publicaria el 1854, ha esdevingut tot un clàssic fonamental de l’assaig modern. És en essència, una defensa de la vida lliure i salvatge, en contraposició a l’existència urbana i totes les seves servituds. En allà, de manera radical i directa, planteja com a qüestionable la idea de la institució del treball, i del mercat com a guia suprem en la vida de les persones. El que traspua aquest ideari, posa el seu autor en clara sintonia amb els pobles natius nord-americans, que comprenien això perfectament sense haver elaborat cap teoria filosòfica. Ho proven expressions com aquesta: “No cal anar cercant l’essència de l’esperit fora de l’espai i el temps, sinó a la natura. Els boscos, les muntanyes i els rius són el rostre visible de la divinitat.” Si pareu atenció, veureu que aquestes paraules s’assemblen molt al famós discurs atribuït al líder indígena Seattle, o tal com ens ho presenta la cultura popular actual, al sistema de valors de la princesa Pocahontas.

En definitiva, es pot considerar Walden com a la pedra angular de tota la producció escrita que sustenta l’ecologisme. La seva influència en obres posteriors és notabilíssima.

Per tot plegat, us proposem la lectura d’aquesta obra, que com dèiem, ens enorgulleix de poder-la oferir. I és una edició molt especial, publicada fora de col·lecció per Errata Naturae, com a commemoració del bicentenari de l’autor. Inclou unes il·lustracions molt adients de l’artista Michael MacCurdy, i l’encapçala un pròleg de Michel Onfray. Paga la pena de conèixer Walden a partir d’aquesta edició, que és, ja ho veieu, tot un luxe.

Però això no és tot, perquè justament aquests dies incorporem a més a més, una adaptació infantil, amb el títol Un any als boscos, publicat per Símbol Editors. Té també unes precioses il·lustracions de l’artista Giovanni Manna. És igualment recomanable, i molt adequat pels menuts, per a introduir-los en aquests temes mediambientals, de la relació de l’home amb la natura.Articles sobre Thoreau:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada