dijous, 15 de febrer de 2018

Sabíeu que existeix una biblioteca amb llibres de les escombraries?


Els escombriaires estan acostumats a trobar a les escombraries tot tipus d’objectes, entre ells, llibres que la gent llença.
Uns escombriaires d’Ankara, la capital de Turquia, van decidir fer una biblioteca amb tots aquells llibres i revistes que els operaris del servei de la neteja es trobaven durant les seves jornades laborals. Al principi aquesta biblioteca era només per a ús dels treballadors/es i les seves famílies però quan es va començar a conèixer la iniciativa, van ser moltes les persones que es van sumar donant llibres i aquesta biblioteca va obrir les seves portes a particulars, col·legis i fins i tot a entitats del tercer sector o centres penitenciaris.
A més, com aquesta biblioteca va ser creada per operaris que treballen en torn de nit, s’ha convertit en la que té l’horari més ampli de tota Turquia; des de primera hora del matí i fins les 5.30h de la matinada.
Aquesta iniciativa no és la única semblant. A Colombià, José Alberto Gutiérrez fa més de 20 anys que va muntar una biblioteca amb llibres que es  trobava a les escombraries i que té com a nom ‘La fuerza de las palabras’. La idea va sorgir quan aquest operari de la neteja va trobar a les escombraries un exemplar de ‘Anna Karenina’ de León Tolstoi. Des de llavors ha recopilat més de 20.000 exemplars que presta gratuïtament.
I per últim, tot i que més humils i menys organitzades que aquestes dues biblioteques, a Madrid també és possible trobar una iniciativa semblant: les biblioteques populars ubicades a diferents punts del parc del Retiro. Aquestes són biblioteques on la gent deposita els seus llibres, diaris i revistes per a que les puguin gaudir els visitants del parc.
Totes tres iniciatives tenen en comú el seu objectiu: compartir el plaer de la lectura.

Font de la informació: revista yorokobu
Enllaços d’interès:
Notícia de El País

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada