divendres, 9 de febrer de 2018

Curiositats del món dels autors


Sabeu que n’hi ha molts autors i autores que ha escrit o escriuen les seves obres a mà? A continuació us desvetllem alguns d’ells.

 

 Escrivia sempre el primer esborrany a mà. Michael Korda va passar un estiu de vacances a un vaixell amb Greene mentre aquest escrivia ‘El fin del romance’ i va recollir la seva rutina:

 “Apareixia a coberta amb la primera llum del dia i trobava un lloc per seure a l’obra. Treia de la butxaca un petit quadern negre de pell i una ploma negra que obria amb molta cura. Lentament, paraula per paraula, sense tatxar res i amb una cal·ligrafia pulcra i quadrada. Les lletres tan petites i juntes que semblava que estava intentant escriure el parenostre al cap d’una agulla”.

 Greene parava sempre d’escriure quan arribava a les 500 paraules. No sé sap ben bé si això era disciplina, ritual o superstició.

 

Neruda, com molts altres de la seva generació, va canviar la ploma per la màquina d’escriure en un determinat moment. Però més tard va tornar a escriure a mà de casualitat. A una entrevista a la publicació Paris Review va manifestar:

“Vaig trencar-me el dit amb un accident i no vaig poder fer servir la màquina d’escriure durant mesos. Llavors, vaig començar a fer com feia a la meva joventut i vaig tornar a escriure a mà. Quan el meu dit ja estava bé, vaig descobrir que la meva poesia era més sensible quan escrivia a mà; les seves formes plàstiques podien canviar més fàcilment. La màquina d’escriure en va separar d’una intimitat més profunda amb la poesia i la meva mà em va tornar a apropar”.


Aquest escriptor, recent Premi Nobel de Literatura, s’estima més escriure a mà perquè diu que li agrada la intimitat que construeix. Corregeix el primer esborrany a llapis i després el passa a l’ordinador on continua revisant i sobretot, retallant. De vegades treu fins a 100 pàgines de la seva primera versió.

Té dues taules, una tipus pupitre, amb una superfície inclinada, per escriure a mà, i una altra normal per al ordinador, que no està connectat a Internet.
La llegenda diu que va escriure el primer llibre de Harry Potter a un tovalló de paper. Segurament no és cert, però sí que ho és que ho va fer amb un boli asseguda a la taula d’un cafè d’Edimburg, the Elephant House, que ara s’ha fet famós.

Segueix escrivint a mà i diu:
“normalment faig el primer esborrany fent servir un bolígraf i paper i després faig la primera revisió al passar-lo a ordinador. Per alguna raó, m’estimo més un bolígraf negre o blau i en un món perfecte, sempre faria servir fulls ratllats fins”.
Aquest autor escriu el seu primer esborrany a mà i després ho passa a màquina d’escriure, no a ordinador. Para Auster, aquesta divisió del treball és fonamental. Ell diu:

“Els teclats sempre m’han intimidat. Mai he aconseguit pensar amb claretat amb els dos dits en aquesta posició. Un llapis o un bolígraf és un instrument molt més primitiu. Sents que les paraules surten del teu cos i després enterres les paraules a la pàgina”.
Aquest escriptor contemporani assegura que escriu a mà:

“Escric la primera versió a mà, amb la ploma que li vaig robar al meu pare, perquè m’agrada veure tatxar, veure la construcció, els budells del llibre..”

 

 

1 comentari:

  1. Molt interessant. En el cas de Neruda la tinta havia de ser verda. https://elpais.com/cultura/2014/12/14/actualidad/1418593571_515866.html

    ResponElimina