dimecres, 5 de juliol de 2017

Consells de ciberseguretat


XARXES SOCIALS

Les xarxes socials formen part del nostre dia a dia, ens permeten comunicar-nos amb altres persones i compartir informació. La gran quantitat de dades i usuaris que s'hi mouen ens obliga a anar molt amb compte per fer-les servir de forma segura.

Cal tenir cura amb la informació que es publica. Sovint es comparteix informació personal (fotografies, opinions o gustos) de la qual, una vegada publicada i encara que l'esborrem, en perdem el control. Per tant, pensa-ho bé abans de publicar res.

Informació que cal evitar publicar:
  • Lloc i data de naixement
  • On vius
  • Dades bancàries
  • Número de mòbil
  • Plans per a les vacances

Cal ser respectuosos amb els comentaris que es fan i no publicar missatges ofensius.

No facilitis o publiquis dades, informació, fotografies o vídeos d'altres persones sense que t'hagin donat el seu consentiment.

Configura correctament les opcions de privacitat del teu perfil i dóna només accés a les persones que tu vulguis, d'aquesta manera reduiràs el risc de que la teva informació sigui accessible a gent malintencionada.

Desconfia de les sol·licituds d'amistat o contactes de persones que no coneixes. Si les acceptes pots estar donant accés a la teva informació i a la dels teus contactes.

Jocs en línia com la Balena blava (joc que incita a realitzar una sèrie de tasques i que es relaciona amb el suicidi d'adolescents a diferents països del món) s'aprofiten de les xarxes socials i de l'accés a la informació dels contactes per fer xantatge quan es vol abandonar el joc.

Tal com succeeix amb els ordinadors i els dispositius mòbils, existeixen aplicacions malicioses (malware) dins de les xarxes socials. Cal revisar i estar atent a quins permisos i drets sol·licita una aplicació.

Desconfia dels enllaços, perquè les xarxes socials s'han convertit en un mitjà molt important per a la distribució de virus o d'estafes.

Vigila la teva identitat digital. Amb tanta informació publicada, els cibercriminals poden intentar robar la teva identitat (s'apropien de les teves credencials d'accés i es fan passar per tu publicant informació o enviant missatges) o suplantar-la (creen un perfil nou amb les teves dades).

El robatori de dades, la suplantació d'identitat i l'assetjament són els delictes més freqüents a les xarxes socials. Si sospites que estàs patint un d'aquests delictes, cal denunciar-ho a la mateixa xarxa social i als cossos de seguretat.


SEXTORSIÓ O XANTATGE AMB GRAVACIONS SEXUALS

La sextorsió és una de les extorsions que ha crescut més darrerament a internet. Aprofita imatges o vídeos de caire sexual, obtingudes amb consentiment o robades, per demanar diners a canvi si no es vol que les imatges es reenvïin als contactes o es publiquin a les xarxes socials. Si l'assetjament el fa un adult a un menor és grooming.

En molts casos l'estafa comença amb una sol·licitud d'amistat a les xarxes socials de persones atractives que després busquen mantenir converses privades a través de xats i finalment, un cop guanyada la confiança, intercanviar imatges de caire sexual (sexting).

Darrere d'aquests perfils falsos s'oculten màfies criminals que poden estar operant des de servidors ubicats a qualsevol lloc del món.

Per saber-ne més:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada