dijous, 11 de maig de 2017

Novetats de la plataforma eBiblio de préstec de llibres electrònics


CANVI DE NOMBRE DE PRÉSTECS SIMULTANIS

S’ha actualitzat recentment la política de préstec del servei d’eBiblioCat. A partir d’ara, pots tenir fins a 4 préstecs simultanis. La resta de condicions del servei es mantenen iguals. 

MILLORES DEL SERVEI

ODILO ha actualitzat la versió de la plataforma de préstec digital. L’App incorpora ara millores en la cerca amb la possibilitat de realitzar cerques avançades.

FUNCIONAMENT DE LES REVISTES

Les revistes es localitzen només a través dels aparadors de la pàgina d’inici del servei, tant a la versió web com a l’app eBiblio. Actualment no es poden categoritzar a l’arbre de matèries. Per tant, per conèixer totes les capçaleres de revistes disponibles a eBiblio has de marcar el signe (+) que trobaràs a l’aparador de revistes en català i en castellà. Passa el mateix amb el títols en anglès, francès i alemany (veure Fig. 1. i 2.).
Per conèixer els números disponibles d’una determinada revista s’ha de consultar per títol al cercador general de la part superior (Fig. 3.).La modalitat de lectura de les revistes és només per Descàrrega amb DRM (Adobe); no es disposa de la lectura en línia (streaming) ni de la Vista prèvia (visualització del 10% del contingut). Necessàriament, s’ha de prestar per accedir-hi (Fig. 4.).Respecte al sistema de préstec de les revistes digitals, tant al web com a l’app, el funcionament canvia segons si les revistes són en català o en castellà. El motiu principal del canvi de sistema ve determinat pel tipus de subscripció actual de cada model:

El catàleg de revistes en català d’eBiblio ofereix el darrer número de la revista, és a dir el número de quiosc, excepte per a les revistes setmanals (Time out, El temps,...) que manté els números del mes. En conseqüència, no s’inclou un servei d’hemeroteca. Per tant, el termini de préstec de les revistes s’adequa als dies que resten des de que es fa el préstec fins a l’últim dia del mes (amb un màxim de 21 dies que és el termini habitual de préstec). Per exemple, una revista en català prestada el dia 17, el sistema estableix un préstec limitat de 14 dies, enlloc dels 21 dies habituals, en tant, resten 14 dies fins al darrer dia del mes. (Fig. 5.).


A més d’aquest funcionament específic, també hi ha un desenvolupament a la plataforma tecnològica que fa que el número desaparegui del compte d’usuari quan el registre ha estat eliminat per caducitat. Gràcies a aquest desenvolupament, els números no resten al compte de l‘usuari bloquejats sense cap opció de devolució anticipada ni de lectura.

Les revistes de periodicitat setmanal tenen el mateix termini que les mensuals, per aquest motiu, consten a catàleg els números del mes en curs.

Les revistes en castellà tenen un funcionament diferent; en aquest cas, si hi ha hemeroteca i l’ús és equivalent al dels llibres electrònics, el període de préstec, les renovacions i la devolució anticipada funcionen igual que els llibres electrònics d’eBiblio.

Quant a la localització dels números de revista en castellà des de l’OPAC, difereix del catàleg de biblioteques perquè els números no es troben sota un únic registre de la revista, sinó que cada número crea un registre que s’identifica pel mes entre parèntesi (Fig. 6.).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada