dilluns, 13 de març de 2017

Les @bibsmir recomanenDita Kraus va ser responsable d'un petit oasi de pau en mig de l'horror d'un camp d'extermini nazi. S’encarregaba d’una petitíssima biblioteca que, si bé no ajudava a sobreviure, sí aportava una escletxa d'esperança. La història de Dita ha estat recollida per Antonio G. Iturbe en la novel·la La bibliotecaria de Auschwitz, que parteix d’aquests fets reals per crear una història de ficció en la qual ella és una autèntica heroïna de la cultura, i que avui us volem recomanar com a lectura imprescindible:

Un grup de presoners jueus al camp de concentració d’Auschwitz aconsegueixen reunir una petita biblioteca clandestina, formada per només vuit llibres. Una adolescent de catorze anys, la Dita Adlerová, és l’encarregada de custodiar els llibres, que serveixen per instruir i alhora protegir el mig miler de nens que malviuen al «camp familiar» d’Auschwitz.

Semblava que tot estava dit sobre Auschwitz, fins que Alberto Manguel a “La biblioteca de nit” va revelar l'existència d'un barracó on es va mantenir la biblioteca pública més diminuta i clandestina de la història. El periodista Antonio G. Iturbe va prendre nota d’aquesta dada. La recerca li va portar de Polònia i la República Txeca a Israel, fins a trobar a la protagonista, avui dia amb 88 anys i una vida molt activa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada