dilluns, 19 de desembre de 2016

Novetats de la plataforma eBiblio de préstec de llibres electrònics


ÚS DE LECTORS DE LLIBRES ELECTRÒNICS (EREADERS) - DESCÀRREGA I TRANSFERÈNCIA

El servei eBiblio permet la lectura dels llibres electrònics des d’eReaders compatibles amb el DRM d’Adobe (sistema de gestió dels drets digitals d’autors i editors). Des de la pàgina d’Adobe es poden consultar els models compatibles d’eReaders, encara que el llistat no és exhaustiu. Per tant, en cas de no figurar un model determinat, es recomana consultar les característiques tècniques indicades pel fabricant, així com la informació que facilita el seu suport tècnic.

Descàrrega en Adobe Digital Editions i transferència a l’eReader:

Per transferir els llibres d’eBiblio a un eReader es necessita que l’Adobe Digital Editions (ADE) desencripti el DRM a partir dels passos següents:
  1. Instal·lar Adobe Digital Editions en el PC/MAC o portàtil i autoritzar amb les mateixes credencials amb les quals accedeix a eBiblio. Com a proveïdor s’ha de triar Odilo.
  2. Accedir des del navegador del PC (Mac o portàtil) a la versió web del servei eBiblio, seleccionar i prémer “Prestar” sobre el títol escollit. En cas de tenir el llibre ja en préstec, prémer “Descarregar (Adobe eBook)”
  3. Fer doble clic al fitxer .acsm que es guarda a la carpeta de Baixades/Download de l’ordinador
  4. Esperar uns segons que el llibre s’obri a l’ADE
  5. Deixar d’entrada l’eReader sense autoritzar / autentificar
  6. Connectar l’eReader a l’ordinador amb el cable USB
  7. L’aplicació detectarà automàticament la presència del dispositiu i el mostrarà a la secció “Dispositivos/Devices” de l’ADE
  8. Arrossegar amb el ratolí, el llibre electrònic de l’ADE (portada) a l’eReader (secció Dispositivos). Vegeu figura 1.
  9. Desconnectar el cable USB, esperar uns segons el llibre es mostra a la biblioteca de l’eReader
  10. L’eReader restarà autentificat amb el mateix ID utilitzat per autoritzar l’ADE (punt 1).

Descàrrega directa (només per a eReaders amb connexió wi-fi):

Els eReaders que es trobin autentificats amb l’ID d’Adobe i que disposin de connexió wifi possibiliten fer la descàrrega directament, accedint a la web d’eBiblio, a través del navegador que incorpora el dispositiu i prèvia validació al compte d’usuari:

Descàrrega directa (només per a eReaders amb connexió wi-fi)

Els eReaders que es trobin autentificats amb l’ID d’Adobe i que disposin de connexió wifi possibiliten fer la descàrrega directament, accedint a la web d’eBiblio, a través del navegador que incorpora el dispositiu i prèvia validació al compte d’usuari.

Aquest procediment permet fer tots els tràmits (préstec, descàrrega i lectura) però no la devolució anticipada. Per fer-la, caldria anar a l’Adobe Digital Editions instal·lat a l’ordinador (PC/MAC o portàtil) i seguir les indicacions facilitades al següent enllaç

La descàrrega directa també es pot fer si l’usuari ha autentificat el seu eReader amb un ID d’Adobe propi (diferent a les credencials d’eBiblio). Ara bé en aquests casos, els usuaris que vulguin sincronitzar descàrregues des de diferents dispositius (eReader, tauleta, iPAD...) haurien de fer servir la mateixa ID que ha de ser l’ID d’eBiblio.

CASOS ESPECÍFICS D’EREADERS

Kindle
No és compatible amb el DRM d’Adobe, fet que impedeix la descàrrega dels recursos digitals d’eBiblio. Només permet la lectura en línia (streaming), accedint a eBiblio amb el navegador que incorpora el Kindle i utilitzant la connexió wi-fi. Ara bé, la lectura en línia, en alguns models de Kindle, tampoc funciona perquè el navegador experimental que utilitza Amazon no reconeix l’aplicació Nubereader que obre el llibre per a la lectura en línia.

Sony i Tagus
Són compatibles amb el DRM d’Adobe, però no amb el programa Adobe Digital Editions i tampoc reconeix l’autentificació de l’ID d’eBiblio.
El model PRS-T1 ha d’utilitzar el programa propi “Reader for PC” de Sony. Els models més avançats permeten autentificar l’ID d’Adobe al dispositiu (no l’ID d’eBiblio)i fer la descàrrega directa dels llibres d’eBiblio a través del navegador. Aquest darrer cas, també passa amb models d’eReaders del fabricant Tagus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada