dilluns, 18 de novembre de 2013

Tot recordant Doris Lessing

L'escriptora britànica Doris Lessing, Premi Nobel de literatura l'any 2007, ha mort aquest diumenge a casa seva, a Londres, als 94 anys.
A la Biblioteca Elisenda hem preparat una mostra amb una selecció de les seves obres més destacades. Totes les obres disponibles a les biblioteques de Montcada les podeu consultar al catàlegNascuda a Kermanshah, a l'actual Iran, el 22 d'octubre del 1919, Doris Lessing va viure la seva infantesa i adolescència en l'actual Zimbàbue, on va conèixer de primera mà la discriminació racial i de gènere. Les seves crítiques constants al règim de l''apartheid' van fer que se li prohibís visitar Sud-àfrica fins l'any 1995.
Doris Lessing. Font: www.dorislessing.org
'La biblioteca és la més democràtica de les institucions, perquè ningú en absolut pot dir-nos què llegir, quan i com'. Doris Lessing

La seva obra està molt marcada per la seva experiència vital, recollint tots els reptes i desenganys socials i polítics que com a dona i escriptora es va anar trobant. Així, les protagonistes dels seus llibres són dones que lluiten contra les convencions socials, els conflictes culturals i les injustícies en general.
Lessing va debutar el 1950 amb la novel·la The grass is singing, i al llarg de la seva trajectòria va combinar la narrativa, el teatre i l'assaig. El 1962 va publicar El quadern daurat, una anàlisi de la creativitat femenina que la va catapultar a la fama i la va convertir en icona de les reivindicacions feministes, antisegregacionistes i marxistes.
Sovint l'han intentat encasellar com a escriptora feminista però ella rebutjava aquesta etiqueta assegurant que repudia parlar de literatura en termes d'homes i dones.
Lessing va rebre nombrosos premis, entre els quals, el Nobel de Literatura l'any 2007, el Príncep d'Astúries el 2001 o el Premi Internacional Catalunya l'any 1999.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada