dimecres, 21 de novembre de 2012

Biblioburro, una biblioteca rural itinerant


Avui la Biblioteca Elisenda ha tingut el plaer de rebre la visita de Luis Soriano, un mestre colombià conegut arreu del món per posar en marxa una biblioteca itinerant ben especial.  Es tracta del Biblioburro, un servei que porta llibres als pobles més aïllats de La Glòria, al nord de Colòmbia, amb l’ajuda dels burros Alfa i Beto. A llom d’aquests animals, Soriano recorre la regió i, a més de prestar els llibres, ensenya a llegir, explica contes i reparteix material escolar, tot amb el propòsit de fer arribar la lectura a les comunitats amb menys recursos.
El motiu de la visita ha estat una xerrada organitzada per l’escola Elvira Cuyàs, que ha permès als seus alumnes de 5è i 6è conèixer de primera ma el testimoni d’aquest professor. Soriano ha explicat que la idea del Biblioburro va sorgir com una manera d’aconseguir que els seus alumnes fessin els deures, ja que, degut a que no tenien llibres per poder consultar, deixaven els exercicis en blanc. També ha explicat que “llegir és una aventura que ningú no es pot perdre” i que per aquesta raó calia que inventar una biblioteca que pogués arribar als pobles de les muntanyes. 

Luis Soriano ha explicat a alumnes de l'Escola Elvira Cuyàs la història del Biblioburro.  Foto: www.laveu.cat. Autor: Laura Grau.

Els nens, que han participat activament a la trobada fent nombroses preguntes, han pogut saber que a Colòmbia moltes escoles són a l’aire lliure i que no tots els nens saben llegir ni van a classe a diari. També s’han sorprès en saber que Soriano va arribar ser retingut i amenaçat de mort per dur llibres a la gent. Cal recordar que moltes regions rurals colombianes encara pateixen la violència de les guerrilles i els grups paramilitars.

Soriano amb els burros Alfa i Beto, que carreguen amb els llibres d'aquesta singular biblioteca itinerant.

El Biblioburro de Soriano, que porta en funcionament 13 anys, ha estat reconegut pel govern i ara ja forma part de la xarxa de biblioteques de Colòmbia. A més, aquest model de biblioteca itinerant s’ha estès a altres regions del país.
De fet, el projecte iniciat per Soriano s’ha convertit en un referent i, fins i tot s’ha vist plasmat en documentals i en llibres, com el conte infantil Biblioburro, de l’escriptora nordamericana Jeanette Winter.

Biblioburro també és una fundació. Entre les seves iniciatives està Biblioburro Digital, que treballa per aconseguir dispositius electrònics que permetin oferir molts més llibres a la biblioteca itinerant.
Soriano, que ha explicat que havia agafat l’avió per primer cop per venir a Barcelona, ha estat convidat a participar a les jornades de sensibilització de la 9ª Diàspora, una iniciativa desenvolupada per l’Associació IMAGO, on s’ha pogut veure el documental Biblioburro, dirigit per Carlos Rendón.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada