dimecres, 19 de gener de 2011

Pa negre, una pel·licula triomfadora basada en l'obra d'Emili Teixidor

La pel•lícula Pa Negre, adaptació de Retrat d’un assassí d’ocells i de la novel•la homònima d'Emili Teixidor, s’està convertint en un dels èxits cinematogràfics de la temporada. Després de la magnífica acollida al Festival de San Sebastià, on va ser premiada amb la Concha de Plata, ara ha arrasat als Premis Gaudí, els guardons de l’Acadèmia del Cinema Català. La cinta, que partia amb 15 nominacions, ha aconseguit 13 premis, acaparant la major part de categories principals. A més, té 14 candidatures als Premis Goya.
El seu director, Agustí Villaronga, ha ofert el guardó al millor guió als premis Gaudí al propi Teixidor, en un homenatge al treball d’aquest escriptor, pedagog i periodista.
Emili Teixidor es sobretot conegut per la seva dedicació al món de la literatura infantil i juvenil, però cada cop és una figura més reconeguda també en la narrativa d’adults.

A les Biblioteques de Montcada i Reixac podeu trobar moltes de les seves obres. Les podeu consultar al catàleg. A més de Pa negre i Retrat d’un assassí d’ocells, tenim als nostres prestatges la seva darrera novel•la: Els convidats (2010) i títols com Laura Sants (2006) i El llibre de les mosques (2000).

Aquest any, a més, si voleu compartir impressions sobre el llibre Pa negre amb altres lectors, podeu apuntar-vos al nostre club de lectura. L’activitat és gratuïta però cal fer una inscripció prèvia a la biblioteca.


Pa negre és una novel·la ambientada en els anys durs de la postguerra rural a Catalunya. El protagonista de la història és l’Andreu, un nen que pertany al bàndol dels perdedors, i que troba un dia al bosc els cadàvers d’un home i el seu fill. Les autoritats volen carregar-li les morts al seu pare, però ell, per ajudar-lo, intenta esbrinar qui els va matar. En aquest recorregut, es produeix en l’Andreu el despertar d’una consciència moral front un món d’adults alimentat per les mentides. Per sobreviure, traeix les seves pròpies arrels i acaba descobrint el monstre que habita en ell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada