divendres, 26 de juny de 2009

Una mica d'història

BIBLIOTECA ELISENDA DE MONTCADA
Ara que la biblioteca pot presumir de noves instal·lacions i serveis, val la pena girar la vista enrere i recordar la seva història, que es remunta a la dècada dels 40 del segle passat. Vinculada a l'obra social de la Caixa de Sabadell, la primera biblioteca pública de Montcada es va inaugurar al 1941, al mateix temps que l’entitat obria una sucursal bancària al municipi. La seva seu va ser la Torre Vives, situada a l’encreuament del carrer Colon amb Bogatell. Aleshores, la sala de lectura només tenia capacitat per a 22 lectors i un fons de 2.744 llibres. Eren temps de postguerra i la població del municipi no arribava als 8.600 habitants.

En pocs anys la situació va canviar a passos de gegant. Montcada, com moltes altres poblacions catalanes, va pujar-se al carro de la industrialització i va créixer espectacularment amb l’arribada d’immigrants de tota Espanya. Als anys 70 ja superava els 22.000 habitants. Va ser en aquesta dècada quan la Torre Vives va ser substituïda per un edifici modern i un bloc de pisos, a on es trasllada la biblioteca per seguir oferint els seus serveis.

No va ser fins l’any 1981 que un acord entre la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Montcada i Reixac i la Caixa de Sabadell va fer possible la integració de la biblioteca dins la Xarxa de Biblioteques Populars de la Diputació. El nou local, al carrer Montiu número 12, va significar l’inici d’una nova i fructífera etapa en la vida del centre. Quan va obrir les seves portes, el 3 de març de 1982, oferia 12.081 volums. Era un espai bastant reduït, sobretot si el comparem amb l’edifici actual, però va ser un dels epicentres culturals de la vila.

Ja als anys 90, Montcada estrena una segona biblioteca, situada al barri de Can Sant Joan. Part del seu fons inicial provenia de l’antiga biblioteca del barri, creada per l’associació de veïns. Coneguda també com la Biblioteca de “Bifurca”, ara depèn de la Biblioteca Elisenda de Montcada. Totes dues son de titularitat municipal, i estan gestionades en conveni amb la Diputació de Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada